Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Για την εφημερίδα που έρχεται σιγά-σιγά

Σχεδόν έτοιμη η καινούργια εφημερίδα που θα απευθύνεται στους μαθητές και θα φτιάχνεται από τους ίδιους τους μαθητές. Έχουμε κάνει πια πολλά για να διστάσουμε στα τελευταία βήματα, αυτά της έκδοσης της εφημερίδας και της διανομής της. Είναι δυο θέματα που μας απασχολούν πολύ και έχουν μεγάλες δυσκολίες. Ωστόσο, η ιδέα της εφημερίδας και η ελπίδα ότι θα γίνει ένα μέσο ειλικρινούς συζήτησης και έκφρασης των προβληματισμών μας, εμποδίζει κάθε τέτοια δυσκολία να θολώσει τα όνειρά μας.

Οι συγκινήσεις, οι προβληματισμοί, οι ιδιαίτερες απόψεις του καθένα θάβονται κάτω από την ύπουλη και βιαστική καθημερινότητα. Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο κλισέ των εκθέσεων στα αυτιά μας, ωστόσο αν κάτσουμε να σκεφτούμε έστω και για ένα φεγγάρι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής επηρεάζεται βαθιά από τα σίριαλ της τηλεόρασης, τις επιπόλαιες σελίδες των περιοδικών, τα χωρίς βάθος slogan που ακούγονται συνέχεια και δίνουν γραμμή στη ζωή μας. Είναι επιπόλαιο και άστοχο να πούμε ότι η καλύτερη λύση είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όλα αυτά. Διότι αυτό δεν θα γίνει. Τουλάχιστον από το σημείο που ξεκινάμε τη δική μας επισκόπηση των πραγμάτων. Ωστόσο, μπορούμε να μάθουμε να απορρίπτουμε τις επιπολαιότητες αυτές σαν τρόπο ζωής, ψάχνοντας τη βάση που θα οικοδομούμε καθετί, σε βιώματα που για μας τους ίδιους αποτελούν αξίες ξεχωριστές.

Μακάρι στην εφημερίδα να μπορέσουμε συλλογικά να βάλουμε έναν πρώτο λίθο για να καταφέρουμε όλοι μας να σκεφτούμε λίγο πιο πέρα από τα όρια που έχουμε συνηθίσει, να κάνουμε την υπέρβαση.

1 σχόλιο:

VARALIS είπε...

Προσπαθήστε και κάντε το
φτιάξτε μια ελεύθερη εφημερίδα που θα μπορεί να κινείται πάνω απο τα μικροσυμφέροντα που πηγάζουν απο το φόβο. Κάντε το είναι ανάγκη κάποιος να πει τα πράγματα καθαρά.
Καλή επιτυχία.

Υ.Γ. και λεφτά να μην έχετε δεν πειράζει το διαδύκτιο είναι πάντα ανοικτό