Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Διαγράφοντας το "έτσι" και βάζοντας ένα "γιατί"...

Καινούργια χρονιά, το ημερολόγιο ξεκινάει πάλι από την αρχή για να γεμίσει με καινούργιες αναφορές στην ιστορία, στη ζωή καθενός από εμάς ξεχωριστά, στη χώρα των ανθρώπων. Μπροστά στην απανθρωπιά και στη σημερινή κατάντια, τα πυροτεχνήματα της πρωτοχρονιάς ελάχιστους συγκίνησαν. Το 2009 βρήκε τους δρόμους γεμάτους αφίσες, τον δημόσιο χώρο στα χέρια των εξεγερμένων νέων. Βρήκε τις πολύχρωμες διαφημίσεις των πολυεθνικών μουτζουρωμένες και τα κούφια νοήματα μαζί με τις ψεύτικες ανάγκες που πλασάρουν να βρίσκονται, έστω και για λίγο, στους κάδους των οδοφραγμάτων.
Είναι τώρα μία ευκαιρία, να κάτσουμε να συζητήσουμε με τον εαυτό μας κάποιες αξίες που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένες. Να κάτσουμε να αναλύσουμε τα ΓΙΑΤΙ που μας απασχολούν. Αυτά που αφορούν εμάς πρώτα. Εμένα, εσένα. Ο καθένας για τον εαυτό του. Το χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ο καθένας το δικό του χώρο για να σκεφτεί, να ξεκαθαρίσει με αυτόν τί φταίει και τί δε φταίει. Για να γίνουμε πιο ειλικρινείς. Με τον εαυτό μας. Με τους υπόλοιπους. Με τη ζωή την ίδια. Για να φτιάξουμε σχέσεις δυνατές, όχι ψεύτικες και γυαλιστερές. Για να καταφέρουμε να δούμε λίγο παραπέρα. Όλοι μας. Κανείς δεν θα φτάσει ποτέ σε ένα σημείο ζενίθ. Σε όλους χωράει μια υπέρβαση. Και τη χρειαζόμαστε και αυτή. Εγώ, εσύ, εμείς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Είναι τώρα μία ευκαιρία, να κάτσουμε να συζητήσουμε με τον εαυτό μας κάποιες αξίες που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένες. Να κάτσουμε να αναλύσουμε τα ΓΙΑΤΙ που μας απασχολούν. Αυτά που αφορούν εμάς πρώτα. Εμένα, εσένα. Ο καθένας για τον εαυτό του. Το χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ο καθένας το δικό του χώρο για να σκεφτεί, να ξεκαθαρίσει με αυτόν τί φταίει και τί δε φταίει. Για να γίνουμε πιο ειλικρινείς. Με τον εαυτό μας. Με τους υπόλοιπους. Με τη ζωή την ίδια. Για να φτιάξουμε σχέσεις δυνατές, όχι ψεύτικες και γυαλιστερές. Για να καταφέρουμε να δούμε λίγο παραπέρα. Όλοι μας. Κανείς δεν θα φτάσει ποτέ σε ένα σημείο ζενίθ. Σε όλους χωράει μια υπέρβαση. Και τη χρειαζόμαστε και αυτή. Εγώ, εσύ, εμείς."

Μακάρι αν καθένας μας σταθεί να μετρήσει και να προβληματιστεί στις παραπάνω ξεκάθαρες αναφορές. Ας γίνουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας πρώτα, να φτιάξουμε σχέσεις γερές και ουσιαστικές και να πατήσουμε σ' αυτά τα θεμέλια για να διεκδικήσουμε μικρές και μεγάλες αλλαγές γύρω μας.